Protopopiatul Săliște, județul Sibiu, a organizat sâmbătă, 10 iunie, Simpozionul „Părintele Zosim Oancea, model de credință prin rezistență”. Manifestarea organizată în parteneriat cu Arhiepiscopia Sibiului a avut mai mulți invitați care au evocat personalitatea părintelui Zosim Oancea, mărturisitor al Ortodoxiei în temnițele comuniste.

Simpozionul a avut loc la Căminul Cultural din localitatea Sibiel și a avut ca obiectiv evocarea personalității părintelui Zosim Oancea, fondatorul Muzeului de icoane pe sticlă din localitate, unul dintre marii preoți mărturisitori în vremea regimului comunist, trecut la Domnul în 2005. La simpozion a fost prezent Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului care a binecuvântat această manifestare și a subliniat în cuvântul de la începutul evenimentului datoria noastră de a-i cinsti pe înaintașii care au suferit în timpul regimului comunist.

La simpozion a fost prezent şi prefectul judeţului Sibiu, Lucian Radu.

Pr. acad. prof. dr.Mircea Păcurariu a prezentat viața și suferințele părintelui Zosim Oancea din cei 16 ani de temniță comunistă, iar pr. prof. univ. dr. Dorin Oancea de la Facultatea de Teologie din Sibiu, fiul părintelui Zosim Oancea a adus mai multe mărturisiri despre tatăl său.

„Manifestarea aceasta a fost importantă pe de-o parte pentru a-l cinsti pe părintele Zosim Oancea în toate privințele, ca preot, ca om care a păstorit 37 de ani această comunitate, însă în același timp ca om care a făcut toate acestea după ce a trecut printr-o suferință prelungită, făcând mulți ani de pușcărie în timpul comunismului, nu datorită unei vinovății proprii, ci pur și simplu pentru că era considerat un pericol pentru cei care dirijau destinele societății în acele momente, alături de mulți alții asemenea lui care au umplut pușcăriile și lagărele comuniste și în felul acesta a fost privată țara aceasta de cei tocmai care, după cel de-al doilea război mondial ar fi putut să o redreseze cu adevărat și ar fi putut să o așeze pe un făgaș valoric corespunzător celui în care se găsise în perioada interbelică”, ne-a spus prof. univ. dr. Dorin Oancea

In cadrul simpozionului actorul Dan Puric a susținut o prelegere despre mărturisitorii credinței din temnițele comuniste. Prelegerea actorului Dan Puric a fost intitulată „Suferința închisorii biruită prin credință” și a evocat personalități ale neamului românesc care au suferit în timpul regimului comunist, dar și-au păstrat demnitatea până la capăt.

„Este vital să-i comemorăm pe acești martiri ai comunismului. Ei fac parte din fiziologia demnității unui neam. Ei sunt plusul nostru de suferință, dar și de demnitate, așa că mi se pare un act de igienă sufletească și un act de reinstaurare a demnității românești și din punctul acesta de vedere Biserica noastră a luat această decizie istorică, extraordinară, ca anul acesta să se pomenească toți cei care s-au sacrificat pentru țara aceasta, ca ea să aibă o altă dimensiune. Există un destin în fața istoriei, unde noi acolo am fost umiliți și există un destin în fața lui Dumnezeu unde noi am fost acolo înălțați prin martirii noștri”, ne-a spus actorul Dan Puric.

 

 Această idee a fost încununată şi de intervenţia protopopului de Sălişte, Petru-Toader Damian. Protopopul a remarcat asistenţa numeroasă şi aleasă, ţinând să aducă un prinos de mulţumire înalţilor oaspeţi şi în egală măsură valoroşilor referenţi. Manifestările de la Sibiel au continuat duminică, 11 iunie, cu un spectacol folcloric susţinut de mai mulţi artişti şi de ansambluri populare din Mărginimea Sibiului

Participanții și oaspeții au avut posibilitatea să vizioneze un film scurt cu mai multe interviuri oferite de părintele Zosim Oancea în care a povestit despre suferințele sale din temnițele comuniste și despre credința în Dumnezeu care l-a ajutat să treacă peste aceste grele încercări.

Manifestările de la Sibiel au continuat duminică, 11 iunie, cu un spectacol focloric susținut de mai mulți artiști și ansambluri populare din Mărginimea Sibiului.

 

 

“Prezentul articol a preluat o parte importană[ din informaíile apărute pe site-ul mitropolia-ardealului.ro Muntumim Mitropoliei si Protopopiatului Săliște