Proiectul Poteca Soarelui. Cultura lemnului marchează și descoperă un traseu și o drumeție tematică pentru tradiția prelucrării lemnului în Săliște și satele aparținătoare, pornind de la prelucrarea lui artizanală și utilitară până la folosirea acestuia în cea mai valoroasă expoziție artistică non figurativă de sculptură în lemn din țară, realizată între anii 1981-1987, în Poiana Soarelui (Șanta Crucii), în Săliște.

Poteca tematică cuprinde un traseu la pas prin pădurea zonei Dosul Corbului (fag, gorun, salcâm și molid), pe un circuit de aproximativ 8-10 km, cu punct final de oprire în Poiana Soarelui, pentru vizitarea expoziției permanente în lemn.

Punctul de pornire al drumeției pe Poteca Soarelui îl reprezintă centrul orașului Săliște (Centrul de Informare Turistică), cu puncte de oprire urbane pentru descoperirea meșteșugarilor artizanali în lemn și a muzeului Silviculturii și se continuă prin pădure, pe Plaiul Săliștei – Dosul Corbului până în Poiana Soarelui cu retur pe Valea Muierii, către Cuculeu, pe la izvorul de la Schitul Foltea, cu coborâre pe Plaiul Săliștei spre localitate.

 

,,Mi-am dorit foarte mult să repun în atenția iubitorilor de natură, Parcul expozițional din Poiana Soarelui, și mă bucur nespus că inițiativele echipei de la Anii drumeției ne-au permis și facilitat activități necesare în această direcție. Am început, în anul 2021, cu ajutorul lor și a finanțării de la Consiliul Județean Sibiu să identificăm și să marcăm traseul de drumeție către sculpturi, iar anul acesta și în anii următori ne propunem să aplicăm tratamentele necesare pentru conservarea cât mai îndelungată a acestor mărturii culturale în paralel cu crearea unei arhive online cu foto și conținut – atât cât se mai poate reconstitui-despre activitatea trecută în cadrul acestui parc expozițional” (Horațiu-Dumitru Răcuciu – Primarul Orașului Săliște).