Fiii satului Aciliu s-au întors acasă și au sărbătorit 80 de ani de atestare documentară a Bisericii cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”

Aciliul a îmbrăcat haine de sărbătoare în zile de 26 și 27 mai, când toată suflarea s-a reunit la Întalnirea Fiilor Satului, eveniment în cadrul căruia s-au sărbătorit și 80 de ani de atestare documentară a Bisericii cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, ctitorie a episcopului Nicolae Ivan, fiu al satului.

Întâlnirea Fiilor satului a fost organizată de părintele Florin George Radu, care de 12 ani păstorește această comunitate și se implică activ în toate activitatile desfășurate la nivel de parohie, în parteneriat cu Primăria orașului Săliște, cu sprijinul primarului Horațiu Răcuciu.

La biserică, cu mic, cu mare

Sâmbătă dis-de-dimineață, acilenii și-au îndreptat pașii spre biserică, unde au participat cu toții la Sfânta Liturghie, urmată de un parastas în amintirea tuturor celor adormiți, ctitori și binefăcători ai sfântului lăcaș, episcopului Nicolae Ivan, preotului Ioan și credincioșilor ridicați la cer.
După Sfânta Liturghie, părintele paroh a ținut o cuvântare despre Sfânta Biserică ctitorită între anii 1934-1938 și implicarea credincioșilor în ridicarea acesteia,  evidențiind, totodată, personalitatea remarcabilă a episcopului Nicolae Ivan.
De la ora 15, a urmat un spectacol artistic susținut de Cenaclul ”Lumină Lină” condus de părintele Cătălin Dumitrean. Pe scenă a urcat, apoi, Ansamblul de Fluierași din Săliște, condus de Sandu Tărtăreanu, urmat de Corul de Bărbați din Aciliu, condus de părintele paroh. Seara s-a încheiat cu un carnaval și un foc de tabără.

La mulți ani cuplurilor cu vechime!

A doua zi, duminică, 27 mai, de sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt, toată suflarea din Aciliu a îmbrăcat portul popular și a participat la Sfânta Liturghie, prezenți fiind la sfânta biserică preacucernicul părinte Ioan Teșa-fiu al satului, deputatul Constantin Șovăială, Horațiu Răcuciu, primarul orașului Săliște, Ioan David, primarul comunei Roșia,  Marius Boromiz, directorul Liceului Tehnologic din Săliște și alte oficialități și conducători de instituții din Săliște și nu numai.
După Sfânta Liturghie, s-a săvărșit o slujbă dedicată cuplurilor care au împlinit 25, 30 și 35 ani de căsătorie, fiecare familie primind din partea părintelui diplome de fidelitate. S-a oferit apoi diplomă de excelență celor care și-au adus contribuția materială la înfrumusețarea lăcașului de cult în decursul anilor.

Plăci comemorative

Duminică, s-au dezvelit și două plăci comemorative, una cu 80 de ani de atestare a bisericii depusă pe vechea școală din sat și alta pe casa unde s-a născut episcopul Nicolae Ivan.
La toate manifestările desfășurate cu ocazia Întâlnirii Fiilor satului a luat parte și preacucernicul părinte Petru Toader Damian, protopop de Săliște, care a adus mulțumiri părintelui paroh pentru implicare.
A urmat o masă festivă la Căminul Cultural din sat, unde cei prezenți s-au putut bucura și asculta Ansamblul ”Veselia” al Școlii din Nou, condus de prof. Adi Grecu și care a prezentat un spectacol de excepție.