Profilaxia acasa

Dinții frumoși oglindesc starea noastra de sănătate si ne fac atractivi pentru cei din jurul nostru. Dinții sănătoși sunt importanți pentru felul în care arătăm, pentru că ei dau formă și volum buzelor și obrajilor noștri și ne conturează astfel mimica; ei sunt parte din unicitatea noastra ca individ. O dantură sănătoasă ne permite, de asemenea, să vorbim clar si să mestecăm correct și complet.

Din aceste motive, profilaxia efectuată acasă este o metodă eficientă de prevenire, cu scopul de a păstra sănătatea dinților și a gingiei. În afară de periajul dentar care trebuie făcut foarte atent, conștiincios și regulat, alimentația corectă și echilibrată joacă de asemenea un rol foarte important în păstrarea sănătății cavității bucale. O alimentație necorespunzătoare creează condițiile propice dezvoltării plăcii bacteriene.  Sub aceasta se găsesc bacterii dăunătoare care duc la apariția cariilor dentare, a  mirosului neplăcut (halenei) și în timp duce la îmbolnăvirea gingiei. Printr-un periaj corect și conștiincios al dinților, spațiilor interdentare și, nu în ultimul rând, al gingiei și al limbii, aceste bacterii sunt îndepărtate din cavitatea bucală.

Cel mai important instrument este periuța dentară individuală, care sub nici o formă nu trebuie împărțită cu nimeni, pentru că, prin intermediul ei, se pot transmite germeni care pot îmbolnăvi ceilalți membri ai familiei.

Pentru a putea peria eficient toate fețele dinților, se recomandă o periuță de dinți cu capul scurt și cu perii de duritate medie. Capul scurt, cu perii rotunjiți la vârf, se mulează mai bine pe suprafețele mici ale dinților. O periuță de dinți cu un cap mai mare, deși periază mai mulți dinți deodată, nu este recomandată, pentru că nu este eficientă.

Luați-vă timp pentru dinții dumneavoastră! Merită!

În ceea ce privește copiii, raportul dintre capul periuței dentare și dinți este mai mic, de aceea copiii necesită periuțe speciale, destinate doar lor. Mai ales între frați, se recomandă achiziționarea periuțelor de dinți de culori diferite, petru a nu fi confundate și folosite necorespunzător. De asemenea, periuțele de dinți pentru copii trebuie sa aibă un mâner corespunzător mânuțelor lor mici, astfel încât ei să poată să facă periajul dentar fără ca să derapeze, preîntâmpinând astfel pericolul de accidentare la spălatul pe dinți.

Al doilea aspect al unui periaj dentar corect și complet este alegerea pastei de dinți potrivite. Este de dorit ca pasta de dinți să conțină fluorid. Pentru copii, se recomandă o pastă de dinți specială, destinată nevoilor lor, cu un gust mai dulceag sau aromatizat în diverse variante, fără să fie astringent. De asemenea, și ambalajul este astfel conceput ca să motiveze copilul să se spele pe dinți.

Referitor la tehnica de periaj, dacă aceasta este incorectă sau neadaptată nevoilor individuale, poate să ducă la retracții gingivale sau la tocirea smalțului dentar. Tehnica de periaj potrivită poate fi recomandată doar de medicul stomatolog după un consult amănunțit.

Statusul dumneavoastră dentar și starea de sănătate a gingiei dumneavoastră se stabilește în cadrul unui consult stomatologic, când se decide și tehnica de periaj potrivită. Acest lucru poate să prevină apariția diferitelor boli ale cavității bucale sau poate să contribuie la vindecarea celor deja existente. Atenția cu care se face periajul dentar, mai ales la pacienții care au lucrări protetice sau care sunt purtători de proteze dentare, și, în mod special, la cei care au implaturi dentare, este definitorie.

Periajul dentar trebuie efectuat de 2 ori pe zi: dimineața înainte de micul dejun și seara după cină, astfel încât resturile alimentare să nu stea pe dinți peste noapte. Scobitorile pot înlătura cele mai multe resturi alimentare, dar nu toate și, în nici un caz, nu pot înlătura placa dentară; de aceea ele trebuie folosite doar în cazuri excepționale.

Periajul dentar efectuat acasă, de două ori pe zi, corect și conștiincios, rămâne cea mai sigură și eficientă formă de igienizare dentară.

Soluțiile orale antibacteriene pot omorî  cea mai mare parte a bacteriilor generatoare de carii dentare, dar nu pot curăța suprafețele dinților de resturile alimentare.

Mestecatul gumei crește porducția de salivă și este recomandată în special după masă, dar nu poate înlocui un periaj dentar.

De asemenea,se recomandă excluderea din alimentația copiilor a alimentelor dulci și a celor carbogazoase.

Controlul stomatologic regulat, însoțit de detartrajul și periajul dentar profesional efectuat de două ori pe an de către medicul dumneavoastră stomatolog, este cel mai bun lucru pe care îl puteți face pentru dinții dumneavoastră. Cu această ocazie, se pot observa primele semne de îmbolnăvire și se pot lua măsurile necesare, dacă este cazul.

Medic stomatolog, dr. Cristina Dahm

Related posts